3 måder at håndtere ukrudt i haven

Sommeren er over os, og dermed er havesæsonen også i fuld gang. 

Det er skønt at kunne sætte sig ud i haven og nyde synet af de spirende planter og farverige blomster. Men et syn, de fleste af os er knap så begejstrede for, er synet af små (eller store!) stykker ukrudt, der spirer op mellem planterne i bedene.

Der er forskellige måder, du kan håndtere ukrudt i haven på.

Den vilde have

Først og fremmest kan du gå med vild have-looket og acceptere, at ukrudt nu engang er en del af naturen og dermed også en del af en naturlig have.  En vild have har mange fordele – ikke mindst for naturen og biodiversiteten. Derudover har den naturligvis også den store fordel, at du sparer en hel del arbejde med at sidde og hive udkrudt op med rødderne eller skubbe løs med kultivatoren.

Og du har – sandsynligvis – en hel del mere meningsfulde ting at give dig til. Som eksempelvis at tage på stranden med familien og spise is.

Hvis du vil læse mere om vilde haver, så besøg Danmarks Naturfredningsforenings hjemmeside, hvor du også kan registrere din have som vild have i Danmark.

Tætte bede

En alternativ måde at håndtere situationen med ukrudt i haven, er at anlægge bede, hvor planterne står så tæt, at ukrudt ikke kan få fat.

Dette råd er lidt i tråd med rådet om at lade haven vokse vildt, men adskiller sig dog på den måde, at en have med tætte bede vil ligne en almindelig velplejet have og at der ikke vil være noget ukrudt synligt.

Hvis du undgår at have bare arealer kun med jord, men i stedet planter dine stauder tæt, så vil der ikke kunne komme sollys ned til jorden og dermed vil ukrudtet ikke trives.

Det er en super smart og ikke-arbejdskrævende måde at holde have på.

Brug flis til at dække jorden

Endelig kan du benytte barkflis til at dække de steder i din have, hvor det ikke er mulig at lade planterne selv dække for jorden. Det kunne for eksempel være i køkkenhaven, hvor der naturligvis vil være bar og udækket jord.

Barkflis har mange fordele. Det gør dine bede dekorative at kigge på, men så hæmmer det også ukrudtsvæksten, fordi flisen gør at der ikke kan komme sollys ned til ukrudtsplanterne, hvormed det hæmmer deres vækst. Endvidere har barkflis den fordel at det holder på jordens temperatur og holder på jordens fugtighed.