Fra idé til virkelighed med få tips

Har du en drøm om at blive selvstændig? Være din egen chef? Selv bestemme hvornår du møder om morgenen, hvad tid du går hjem, hvem du ringer til i frokostpausen? Er du træt af chefer, kolleger, der snakker for meget, dårlig kaffe eller har du bare en kæmpestor drøm om at blive selvstændig? 

Mange selvstændige starter i de små. De opretter måske en virksomhed, mens de stadig er i job, sparer penge op og ligger til side, hvor de så skal åbne op som selvstændige, når de har fået etableret et fundament, der derefter kan udvikle sig til noget større. 

Tro kan flytte bjerge – og skabe virksomheder 

En af de vigtigste ting, før du kan få succes som selvstændig, er at du tror på din egen idé. Hvis du ikke gør det, er det dømt til døden fra starten af. Du må til gengæld ikke tro, at du får millionomsætning det første år, for sådan er realiteterne desværre sjældent. De fleste store virksomheder starter i det små, med en hobbyvirksomhed i kælderen eller hjemme hos forældrene. Det findes der flere eksempler på. Vores allesammens lakridskonge Johan Bülow stod eksempelvis i sin mors køkken på Bornholm og eksperimenterede med lakrids længe før det blev til noget, han kunne tjene ægte penge på. Men tror du nok på din egen idé, så skal den nok blive til noget. 

En anden væsentlig ting i den sammenhæng er, at du bør overveje at omgive dig med mennesker, der også tror på din idé. De har selvfølgelig ikke det samme drive og den samme indsigt i din idé og dine tanker bag virksomheden, som du har, men hvis de tror på dig, så afgiver de god energi og tro til dig, som du kan tage med videre. Der findes ikke noget værre, end hvis man selv tror på en ting, og man omgås mennesker, der ikke tror på det. Det kan være med til at dræbe din drøm, og det har du ikke brug for, slet ikke i de spæde år hvor du starter op. 

En økonomisk indsprøjtning 

Du kan med fordel overveje, om du vil søge økonomisk støtte til din virksomhed. Det kan være, du har brug for et skub bagi, før du føler, du kan komme helt udover stepperne, eller måske har du brug for materiale, der er dyrt. Du kan naturligvis søge om at låne penge enten hos private, i banken eller hos familie, men du kan også søge om lån i forskellige fonde eller hos investorer. Før du kan gøre det, skal du dog have et produkt af en vis størrelse, i hvert fald når du søger om investorer og fonde. 

Bliv ved 

Hvis du trod indædt på din drøm, så skal du give det en reel chance. Det bliver højest sandsynligt ikke en millionforretning natten over, og derfor bør du overveje inden start, om du har opbakningen, drivet og lysten til at køre hårdt på. Du skal blive ved. Også de dage, hvor du overvejer at give op, hvor du ikke får sovet særlig meget, eller hvor du tænker, det ikke er det værd. At være selvstændig er ikke altid en dans på roser, selvom du bestemmer, hvor skrivebordet skal stå, hvilken kaffe, der skal være på kontoret og hvornår, du møder ind. Og bare se på Johan Bülow der stod i morens køkken. Han blev ved, og det er vi mange, der er glade for den dag i dag. Måske er du den næste Johan Bülow.